Sve više prehrambenih proizvoda povlači se s polica

Bez autora
Sep 11 2023

Koliko ima proizvoda na tržištu teško je utvrditi, a još teže ih je sve pregledati.

Zato se nasumičnim kontrolama, što na policama trgovina što prilikom uvoza, nastoji otkriti one proizvode koji su krivotvoreni, koji sadržavaju nedopuštene tvari ili bakterije opasne za život. Sve je više vijesti o povlačenju proizvoda, a mnogi potrošači ne znaju trebaju li vjerovati sustavu kontrola koji postoji u Hrvatskoj, pa tako i Europi.

Koke nesilice s farme u Soljanima iz slobodnog uzgoja. Osim na ovoj farmi, jaja nesu na još šesnaest obiteljskih poljoprivrednih gospdarstava koja su uključena u Agroklaster. Uložen je velik novac, pa se pazi na svaki detalj.

- Zbog specifičnosti projekta u cijeloj županiji, na nekih 20-ak farmi, uvijek su rizici puno veći nego kad je proizvodnja organizirana na jednom mjestu, dakle u prostoru koji je puno lakše kontrolirati, sretni smo da se to nije dogodilo, iako rizik od salmnele svaki dan postoji, objasnio je Zdenko Podolar, direktor Agroklastera d.o.o. Vinkovci.

Provode se sve propisane mjere, ali i one koje pomažu da se ne pojavi nikakva bolest. U svakom trenutku za baš svako jaje zna se s koje farme potječe.

- Tako da je bitno da svako to jaje ima svoj broj i na kutijici se nalazi taj broj, kako bi se jaja mogla pratiti, bitna je ta sljedivost, pa u slučaju da se nešto i dogodi mi uvijek znamo odakle je to jaje poteklo, rekla je Iva Ćutura, tehnoginja u proizvodnji jaja u Agroklasteru.

Kontrola jaja, strah zbog salmonele

Kontrole jaja, ali i piletine učestale su zbog salmonele. Po broju upozorenja izdanih unutar europskog sustava ranog uzbunjivanja za hranu - zbog salomonele - lani je prednjačilo meso peradi i prerađevine iz Poljske. Slijede orašasti plodovi iz Nigerije, pa začini iz Brazila.

- Ja bih rekla s obzirom na broj monitoringa, broj kontrola, unaprijeđenje zakonodavnog okvira, te potpunu integriranost u europske sustave uzbunjivanja da je riječ o većem broju konrola, kazala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Salmonela je najpoznatija, ali ne i najopasnija. Jer nju termička obrada ubija.

Listerija monocitogenis najopasnija bakterija

- Ja bih rekla da je najgora listerija monocitogenis, zato što se ona javlja već u hrani koja je spremna za potrošnju, obično u nekoj delikatesnoj hrani, primjerice baš sam danas čitala da je pronađena listerija u nekim kobasicama, koje kad se narežu, one su odmah sprmne za upotrebu, objasnila je dr. sc. Ivančica Kovaček s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

No osim zbog patogenih mikroorganizama, hrana se često povlači i zbog ostataka pesticida. Najviše je ostataka, primjerice klorpirifosa, pronađeno u voću i povrću iz Turske. Ostaci pesticida djeluju na ljude dugoročno. Kako tomu stati na kraj?

- Jako malo proizvođača i trgovaca bude kažnjeno za ono što pusti na tržište, možete vratiti proizvod u trgovinu, ali što se događa s onim akoji su to pojeli, oni obeštećenja ne dobiju, osim povrat novaca ako su vratili proizvvod, upozorila je Marina Novaković Matanić iz Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca.

Uzrok sve učestalijih upozorenja

I dok dio potrošačkih udruga smatra da su upozorenja sve učestalija zbog sve nekvalitetnije hrane, dio smatra da je razlog sve veća učestalost kontrola.

- Ja mislim obavijesti povlaenja proivzoda nisu loše, jer mi potrošači mislimo da je to u nekoj negativnoj konotaciji, no to znači da korole ili sam trgovac, radi kontrole i povlači proizvode, ustvrdila je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Uz to, proizvoda je sve više, s raznih strana svijeta, a oni koji love u mutnom uvijek su korak ispred službenih vlasti koje tek trebaju otkriti da deklaracija često ne odgovara sastavu proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik